امروزه، سه شبکه مختلف داریم: شبکه فشار قوی، شبکه فشار متوسط (شبکه توزیع) و شبکه ی فشار ضعیف که با سطوح ولتاژ مناسب موجود می باشد، برای نمونه سطوح ولتاژ شبکه های توزیع یا شبکه های فشار متوسط عمومی در ایران، ولتاژ های 11 و 20 و 33 کیلو ولتی کار می کنند. که در این میان ولتاژ 20 کیلو ولتی رایج ترین آنها می باشد، از طرفی در آینده در شهر های بزگ مانند تهران، ولتاژهای فوق توزیع 63 کیلو ولتی نیز جز سطوح ولتاژ فشار متوسط در طرف ولتاژ اولیه شبکه های توزیع قرار خواهد گرفت. شبکه های فشار ضعیف نیز ولتاژی کمتر از 1000 ولت دارند، تاسیسات الکتریکی حوزه ای از زیر شاخه ی برق میباشد که پروژه های انتقال و توزیع برق، نصب و راه اندازی تابلوهای قدرت و کنترل را شامل میشود.
در اجرای تاسیسات برقی، شبکه قدرت که وظیفه تأمین انرژی الکتریکی مصرفی کاربران خانگی و صنعتی را بر عهده دارد، توان الکتریکی را بسته به میزان بار درخواستی کاربر در سطوح ولتاژ مختلفی در اختیار او قرار میدهد، درحالیکه واحدهای خانگی توان را در سطح ولتاژ ۲۲۰ ولت تک فاز و یا درنهایت ۳۸۰ ولت سه فاز دریافت میکنند، واحدهای صنعتی به علت میزان تقاضای بالای انرژی خود، توان را در سطوح ۲۰، ۶۳ و حتی ۱۳۲ کیلوولت دریافت میدارند، چراکه ابعاد بزرگ یک واحدصنعتی انتقال توان را از نقطهی تحویل تا محل تجمع بار در سطوح ولتاژ پایین غیرممکن میسازد، بدین علت که سطح بالای جریان در ولتاژ پایین، افت ولتاژ و تلفات فوقالعاده بالایی را به آن واحد صنعتی تحمیل خواهد کرد. علاوه بر این بسیاری از بارها در یک واحد صنعتی ازجمله بعضی از موتورهای الکتریکی سه فاز در سطح ولتاژهایی بالاتر از ۴۰۰ ولت کار میکنند، که نیاز به دسترسی به سطح ولتاژهای بالا را لازم مینماید، این دو عامل در کنار هم دریافت توان در سطح ولتاژهای بالا و به دنبال آن انجام هزینهای اولیه در ساخت پست تبدیل داخلی بهمنظور کاهش سطح ولتاژ دریافتی متناسب با بارهای نصبشده در کارخانه را موجه مینماید.
اطلاعات اولیه:
شرکت های طراح و مجری تاسیسات برقی، در آغاز طراحی تاسیسات الکتریکی، نیاز دارند تا برای روشن شدن محدوده کار، اطلاعاتی در رابطه با پروژه جمعآوری کنند. بدین منظور پاسخ سوالات زیر باید مشخص شود
شرایط محیطی نظیر حداکثر و حداقل دمای محیط، ارتفاع از سطح دریا، میزان رطوبت و فشار هوا چگونه است؟
هدف انجام یک پروژه برقرسانی، جدید یا توسعه و بهینهسازی تأسیسات الکتریکی موجود است؟
قطع برق چه عواقبی به دنبال خواهد داشت؟
آیا تأمین انرژی از طریق شبکه است و یا از داخل واحد بهصورت اختصاصی تأمین میشود( و یا هر دو )؟
آیا نکات خاصی در رابطه با بهرهبرداری و نگهداری از تاسیسات الکتریکی وجود دارد که باید موردتوجه قرار بگیرد؟
آیا امکان متصاعد شدن گازها و بخارات قابلانفجار درون واحد وجود دارد؟
آیا شرکت توزیع برق واحد صنعتی را ملزم به اصلاح ضریب توان کرده است؟
آیا برای بالا بردن ضریب اطمینان نیاز به تأمین برق جریان مستقیم از طریق باتری و یا سیستم برق متناوب بیوقفه (UPS) و یا تأمین برق اضطراری بهوسیله دیزل ژنراتور وجود دارد؟
گام اولیه (تحلیل بار) :
در گام اول با برداشتن قدمهای زیر و تهیه نقشه تکخطی و لیست بار، مبنای لازم طراحی با جزئیات تأسیسات برقرسانی فراهم خواهد آمد.
با مشورت سایر تخصصهای درگیر در پروژه (مهندسین تاسیسات برقی، مکانیکی، ساختمان و ....) تجهیزات اصلی و جانبی بایست جانمایی شوند.
بر مبنای جانمایی صورت گرفته و تعیین محل تجمع بارهای الکتریکی، مدار تکخطی مقدماتی تهیه شود.
با دریافت اطلاعات لازم از بخشهای مکانیک، شیمی و ابزار دقیق کل قدرت الکتریکی مصرفی پروژه تاسیساتی اجرایی و بار هر یک از تابلوهای در نظر گرفتهشده با در نظر گرفتن ضرایب همزمانی و دیماند باید تخمین زده شود.
(واضح است که برخی از بارها مثل روشنایی، حرارت، پریز و .. توسط بخش برق بایست تعیین گردد ولی بخش اعظم بارها نظیر سیستمهای گرمایش و سرمایش،پمپ، کمپرسور، دمنده، شیر موتوری و .. بایست توسط بخش مجری تاسیسات مکانیک برآورد گردد و در اختیار طراح برق قرار گیرد)